Eyvah Yaz Geliyor, Selülitlerim


selülit ile ilgili görsel sonucu

Selülit, görünümünden dolayı portakal kabuğu olarak da bilinir ve kadınların yüzde 80 ila 90'ını etkiler. Ciltte topaklar ve çukurların oluşması için kullanılan bir terimdir.

Selülit hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir, ancak yağ, kas ve bağ dokusu farklı dağılımlarından dolayı kadınlarda daha yaygındır.

Nedenler

Selülitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak dermatolojik katmandaki derinin yüzeyinin altındaki bağ dokusu ile derinin altındaki yağ tabakası arasındaki etkileşimin sonucu olduğu ön görülmektedir. Kadınlarda, bu tabakadaki yağ hücreleri ve bağ dokusu dikey olarak düzenlenmiştir. Yağ hücreleri cilt tabakasına taşarsa, bu selülit görünümünü verir. Erkeklerde doku, neden selülit olma ihtimalinin kadınlardan daha az olduğunu açıklayabilen, çapraz bir yapıya sahiptir.  
kaslar ile ilgili görsel sonucu

Hormonal faktörler ve yaş

Selülit gelişiminde hormonlar önemli bir rol oynamaktadır. Östrojen, insülin, noradrenalin, tiroid hormonları ve prolaktin, selülit üretim sürecinin bir parçasıdır. Bir önemli teori ise şöyledir;  kadınlarda östrojen menopoza girişte azaldıkça, cilt altındaki bağ dokusuna kan akışının da azaldığıdır.

Düşük dolaşım, bölgede daha az oksijen anlamına gelir ve bu da daha düşük kollajen üretimi ile sonuçlanır. Ayrıca yağ hücreleri östrojen seviyeleri düştükçe genişler. Bu faktörler, yağ birikintilerini daha görünür hale getirmek için birleşir. Cildin altındaki yağ, bağ dokusunu zayıflatmak suretiyle dışarı çıktıkça, bilinen çukurlaştırma etkisi ortaya çıkar.
Yaşın artması ayrıca cildin daha az elastik, daha ince ve sarkma olasılığının artmasına neden olur. Bu selülit gelişme riskini de arttırır.


Kalıtsal faktörler

Selülit gelişimi için belirli genler gereklidir. Genetik faktörler, bir kişinin metabolizma hızı, cilt altındaki yağ dağılımı, etnik köken ve dolaşım seviyeleri ile ilişkilendirilebilir. Bunlar selülit gelişim şansını etkileyebilir.

Diyet ve yaşam tarzı faktörleri

diyet selülit ile ilgili görsel sonucuSelülite "toksinler" neden olmaz, ancak sağlıklı bir yaşam tarzı riski azaltmaya yardımcı olabilir. Egzersiz ve diyet, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Çok fazla yağ, karbonhidrat, tuz ve çok az lif yiyenlerin daha fazla miktarda selülitli vücuda sahip olması muhtemeldir. Sigara içenlerde, egzersiz yapmayanlarda ve uzun süre boyunca bir pozisyonda oturan veya ayakta kalanlarda da daha yaygın olabilir. Kalçalarda elastik iç çamaşırı giymek kan akışını sınırlayabilir ve bu selülit oluşumuna katkıda bulunabilir.
Selülit, aşırı şişmanlığı olan insanlarda daha yaygındır, ancak zayıf ve formda olan insanlar da buna sahip olabilir. 25 yaşından sonra gerçekleşmesi daha olasıdır, ancak gençler de dahil olmak üzere tüm insanları da etkileyebilir.


Tedavide Beslenme Yöntemi

1. Şekeri azaltın mümkünse tatlılardan uzak durmaya çalışın.

2. Kafein tüketiminizi denetleyin, sadece kahve içerisinde kafein bulunmadığını diğer besinlerdeki içerikleri göz ardı etmeyin.
3. Tuz tüketiminizi mümkün olduğunca kısıtlayın
4. Sağlıklı yağlar tüketin, hindistancevizi yağı, avokado, zeytinyağı, bademyağı, ceviz, çörekotu yağından yararlanın.
5. Rafine edilmiş karbonhidratlardan beyaz un, şeker ve de paketli gıdalardan uzaklaşın
6. Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Haftada 3 gün yürüyüş yapın.
7. Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın.
8. Alkolden uzak durun.
9. Her gün C vitamini almaya dikkat edin.
10. Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.

Ä°lgili resim

Selülitten Kurtulmak İçin Örnek Menü

Sabah
* 4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
* 2 dilim ananas
* Tarçın
* 5-6 adet badem

* 1 bardak light süt (200 ml)
Ara
* Zencefil + Yeşil çay ve bol su + 2 adet kuru erik
Öğle
* 4-5 yemek kaşığı lor peyniri
* 2 tam ceviz
* Semizotu ile Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
* 2 adet tuzsuz etimek
Ara
* 1 çay bardağı kefir + 1 adet yeşil elma
Akşam
* Izgara tavuk veya balık
* Yeşil Salata(1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
* 2-3 yemek kaşığı kinoa veya 1 dilim tambuğday ekmeği
Ara
* 5-6 adet çilek
*1 küçük probiyotik yoğurt


Yorumlar