-
1.
Kolesterolüm ne kadar düşük olursa kalp hastalığı riskim o kadar düşüktür.
İstatistiklere
göre, düşük total kolesterol ve düşük LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein)
kolesterolünüz olduğunda kalp hastalığı riskiniz de düşüktür. LDL kolesterol,
en çok arteriyel tıkanma ile ilgili olan yağ maddesidir.
Yanlış olan
total kolesterolünüzdür ve yalnızca LDL tüm riskinizi belirlemez. HDL de bir
rol oynamaktadır. Düşük HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol
seviyeniz düşükse, kalp hastalığı riskiniz yüksektir. HDL halk dilinde "iyi"
kolesterol olarak tanımlanır- koroner arterlerden yağ taşır.
2. Bir
ürünün paketi "düşük kolesterol" olarak okunursa, ürünün yağ oranı
düşüktür.
Yanlış. Yağ
ve kolesterol iki farklı şeydir. "Düşük kolesterol" olarak
işaretlenmiş birçok yiyecek doymuş yağlarda yüksek olabilecek yağları içerirler
araştırmalar doymuş yağ içeriklerinin kolesterol kadar kötü olabileceğini öne
süren maddeler dolduğunu göstermektedir. Bitkisel yağ gibi doymamış yağların da
kalorileri yüksektir.
Unutmayın, 1
gram yağ 9 kaloriye sahiptir. Proteinler ve karbonhidratların her biri gram
başına 4 kaloriye sahiptir. Hepimiz diyetlerimizde biraz yağa ihtiyaç duyduğumuz
doğru ancak yağ eklediğinizde, zeytinyağı, kanola yağı, yerfıstığı yağı, fındık
ve tohumlar gibi tekli doymamış yağları seçmeniz çok önemli. Tekli doymamış
yağlar, az yağlı bir yemek planına dahil edildiklerinde kan kolesterolünü
arttırmaz. Diyetinizdeki toplam yağ miktarı günlük alımınızın yaklaşık yüzde 20
ila 30'una (veya öğün başına yukarıda listelenen yağların 1 çorba kaşığı)
tutulmalıdır.
3. Kadınlar
kalp hastalığı yaşamazlar, bu nedenle kolesterol konusunda endişelenmeleri
gerekmez.
Yanlış. Kalp
hastalığı, kadınlarda ve erkeklerde önde gelen ölüm nedenidir. Her yıl
250.000'den fazla kadın kalp hastalığından ölüyor. Bununla birlikte, kadınlar
sıklıkla yüksek HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerine
sahiptir. HDL, LDL'yi ("kötü" kolesterol) kandan taşır. Daha yüksek HDL
seviyeleri kalp hastalıklarına karşı korur. Bir kadın 50 yaşına (yaklaşık doğal
menopoz yaşı) ulaştığında, bir kadının vücudunu kalp hastalığına karşı korumaya
yardımcı olan bir hormon olan düşük östrojen seviyeleri nedeniyle kalp
hastalığı riski çarpıcı bir şekilde artar. Erken veya cerrahi menopoz geçirmiş
genç kadınlarda, kalp hastalığı riski de daha yüksektir.
4.
Kolesterol, endişelenmem gereken kalp hastalığı için tek risk faktörüdür.
Yanlış. Sizi
kalp hastalığına yatkınlaştıran başka önemli risk faktörleri vardır. İyi haber
şu ki bunların çoğu yaşam tarzınızdaki küçük değişikliklerle değiştirilebilir.
Sigara içmek kalp hastalığı için en güçlü risk faktörlerinden biridir. Bununla
birlikte, kalp hastalığı riskiniz sigarayı bırakma yılı içinde büyük ölçüde azalır.
Bıraktıktan dört yıl sonra, kalp hastalığı riskiniz sigara içmeyenlere
eşdeğerdir.
Ele alınması
gereken diğer risk faktörleri arasında fiziksel olarak hareketsizlik, diyabet,
kontrolsüz yüksek tansiyon ve her biri kalbi zorlaştıran obezite sayılabilir.
30 dakikalık ılımlı egzersiz eklemek haftada 3-5 kez; diyetinizdeki yağ
miktarının alımınızın yüzde 30'unun altına düşürülmesi; ve yüksek tansiyon,
diyabet ve diğer tıbbi durumların tedavisi, kalp hastalığının gelişmesini ve /
veya ilerlemesini önlemeye yardımcı olacaktır.
5. Fıstık
ezmesinde kolesterol yoktur.
Doğru.
Kolesterol sadece hayvansal ürünlerde bulunur. Bitkilerden elde edilen besinler
kolesterol içermez. Ancak, fıstık ezmesi yağ oranı yüksektir (yaklaşık% 50 yağ!).
Aşırı yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltebilir. O yüzden ılımlı bir
şekilde fıstık ezmesi yiyin. İyi bir protein kaynağıdır.
6. Daha
fazla balık yiyerek kolesterol seviyemi düşürebilirim.
Doğru. Çoğu
balık yağsız olarak kullandığımız kırmızı etten daha az yağlıdır. Haftada en az
2 kez balık veya kümes hayvanlarından yaralanabilirsiniz.
7.
Kolesterolünüzü kontrol ettirmek için en iyi yaş 50'dir, çünkü erkeklerde kalp
krizi geçirme yaşıdır.
Yanlış.
Arteriyel tıkanma (ateroskleroz) adı verilen süreç aşamalı olduğundan ve yıllar
sürdüğünden, gençken kolesterol seviyenizi kontrol ettirmek önemlidir. 50
yaşlarındaki insanlarda kalp krizi, gençken koroner arterlerinin iç kısmında
oluşmaya başlayan plağın bir sonucu olabilir.
Toplam
kolesterol, 20 yaşından itibaren en az 5 yılda bir ölçülmelidir. Değerleriniz
normal aralıkta ise ve kalp hastalığı için başka risk faktörleriniz yoksa, her
5 yılda bir teste devam edebilirsiniz. Değerleriniz uygun seviyelerde değilse,
yapabileceğiniz yaşam tarzı değişikliklerini veya doktorunuzla gerekli
olabilecek ilaçları tartışmalısınız. Siz ve doktorunuz ayrıca bir yeniden test
programı konuşmalısınız ve diyetisyeniniz ile uygun beslenme planınızı
oluşturmalısınız.
Not: Yüksek
kolesterolünüz varsa ve doktorunuz size altta yatan bir genetik neden
olabileceğini söyledi ise, 20 yaşın altındaki çocuklarınızın kolesterol
seviyelerini test ettirmelerini isteyebilirsiniz.
8.
Ebeveynlerimin ikisi de küçükken koroner hastalıktan öldüğü için kalp
hastalığının gelişimini önlemeye çalışmamın hiçbir anlamı yoktur.
Yanlış.
Ailenizin geçmişi önemli bir risk faktörü olmasına rağmen (değişmez), yüksek
kolesterolü kontrol ederek (diyet ve bazen ilaçlar yoluyla), sigarayı
bırakarak, yüksek tansiyonu kontrol ederek, diyabeti yöneterek ve düzenli
olarak egzersiz yaparak kalp hastalığına yakalanma riskinizi kontrol
edebilirsiniz. Aslında, son araştırmalar, katı bir risk faktörü değiştirme
programını izleyerek aterosklerozun ilerlemesini durdurabileceğinizi veya geri
alabileceğinizi göstermektedir.
Koroner kalp
hastalığı, muhtemelen çocuklukta başlayan yavaş ve kademeli bir süreç
olduğundan, kolesterol seviyelerinin erken yaşta (20 yıl) test edilmesi
önemlidir. Ailede kalp hastalığı öyküsü güçlü olanlar, kolesterol değerlerini
test etmede daha uyanık olmalıdırlar. Güçlü bir aile geçmişi:
Kalp krizi,
anjiyoplasti veya 55 yaş altı bypass yapan birinci derece bir erkek akrabasına
sahip olmak.
65 yaş altı
bir anjiyoplasti, kalp krizi veya bypass geçirmiş birinci derece bir kadın
akrabasına sahip olmak.
Yorumlar
Yorum Gönder