Bize Lezzetli Gelen Besini Neden Tıka basa Yemek İsteriz?



Çok lezzetli bir şeyler yediğinizde, neden yeterince yediğinizi bilseniz de gerçekten durdurmak istemediğinizi merak ettiniz mi?


Daha önce okuduğum Neuron’daki bir makalede açıklanan memeli beyninin devresinin varlığı, modern ve bol miktarda lezzetli yiyeceklerin neden bu kadar sık ​​tüketildiğini açıklamaya yardımcı olmuştu.

Buna sebep, fazla kalorili zengin öğünlerin az olduğu ve evrimin bir yan ürünü olduğu düşünülüyor, bu nedenle beyinlerimiz insanca mümkün olduğu kadar çok kaloriyi tüketmeye bağlanmış durumda, çünkü bir sonraki süper öğünün ne zaman geleceğini kimse bilmiyor.


Araştırmayı yapan, Bilim insanı, Kash, "Bu devre, beynin size bir şeyin gerçekten iyi bir tadı varsa, o zaman elde etmek için ne pahasına olursa olsun değerinde olduğunu söylemenin yoludur," diyor.

Obezite karşıtı ilaçları arayan bilim adamları, onlarca yılını, açlıktan tetiklenen ve enerji seviyemizi koruyan  "homeostatik" beslenmeyle ilgili beyin hücrelerini ve devrelerini araştırıp hedefleyerek geçirdiler. Ancak bu yaklaşımın sınırlı bir başarısı olabildi.

 İnsanlığın başında, kalori bakımından zengin yiyecekleri özellikle lezzetli ve zevkli olarak algıladıklarımızı, ne zaman mevcut olursa sonuna dek yemek ve ekstra enerji depolamak çok önemli bir hayatta kalma avantajı sağlıyordu.  
Şimdi bu içgüdümüz takiben, bol miktarda, tüm dünyada, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyen bir durum olan obezite ve diyabet, kalp hastalığı ve kanserler gibi ilgili bir çok duruma yol açıyor.

Kash, Artık her zaman kalori bakımından çok yoğun olan yiyecekler var ve mümkün olduğunca fazla yemek yememizi etkileyen bu kabloları henüz kaybetmedik diyor.


Herşey beyinde bitiyor sözünü bir kez daha açıklayan bu haber ile beraber öğrendiğimiz şey şu olmalı; bizler evrimsel olarak değişiyor olsakta insanlık başladığından bu yana sistemimiz, 'sevdiğini ye ve sonuna dek depola' olarak hareket ediyor. Burada önemli olan şey kendinizi eğitebilmenizdir. Bir pizza’yı mı çok seviyorsunuz, bir hamburgeri mi veya biber dolması mı? Evet gereken miktar kadar yiyebilir ve bu yiyeceği daha sonra tekrar bulabilirsiniz değil mi? O halde hepsini depolayacağım düşüncesi ile hareket etmek doğru değil kendinizi bu konuda eğitebilirseniz fazla kalori alımlarınızın önüne geçtiğinizi göreceksiniz.


Yorumlar