Çok lezzetli bir şeyler yediğinizde, neden yeterince yediğinizi bilseniz de gerçekten durdurmak istemediğinizi merak ettiniz mi?
Daha önce okuduğum Neuron’daki bir makalede açıklanan memeli beyninin devresinin
varlığı, modern ve bol miktarda lezzetli yiyeceklerin neden bu kadar sık
tüketildiğini açıklamaya yardımcı olmuştu.
Buna sebep, fazla kalorili zengin öğünlerin az olduğu ve
evrimin bir yan ürünü olduğu düşünülüyor, bu nedenle beyinlerimiz insanca
mümkün olduğu kadar çok kaloriyi tüketmeye bağlanmış durumda, çünkü bir sonraki
süper öğünün ne zaman geleceğini kimse bilmiyor.
Araştırmayı yapan, Bilim insanı, Kash, "Bu devre, beynin size bir şeyin gerçekten iyi bir tadı varsa, o zaman elde etmek için ne pahasına olursa olsun değerinde olduğunu söylemenin yoludur," diyor.
Obezite karşıtı ilaçları arayan bilim adamları, onlarca yılını,
açlıktan tetiklenen ve enerji seviyemizi koruyan "homeostatik" beslenmeyle ilgili
beyin hücrelerini ve devrelerini araştırıp hedefleyerek geçirdiler. Ancak bu
yaklaşımın sınırlı bir başarısı olabildi.
İnsanlığın başında, kalori
bakımından zengin yiyecekleri özellikle lezzetli ve zevkli olarak algıladıklarımızı, ne zaman mevcut olursa sonuna dek yemek ve ekstra enerji depolamak çok önemli
bir hayatta kalma avantajı sağlıyordu.
Şimdi bu içgüdümüz takiben, bol miktarda, tüm
dünyada, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyen bir durum olan obezite ve
diyabet, kalp hastalığı ve kanserler gibi ilgili bir çok duruma yol açıyor.
Kash, “Artık her zaman kalori bakımından çok yoğun olan
yiyecekler var ve mümkün olduğunca fazla yemek yememizi etkileyen bu kabloları
henüz kaybetmedik” diyor.
Yorumlar
Yorum Gönder