Ramazan Ayı İçin 10 Beslenme Önerisi


Ramazan Ayında kilo vermek bir yana sağlıklı beslenmeyi göz önünde bulundurmadığınız bir tablo ile birlikte olursanız, Ramazan sonunda yaza fazla kilolar ile girmeniz ve dalgalanan şekerinizi kontrol etmekte artık güçlük çekmeniz ile sonuçlanacaktır. Peki nasıl beslenirsek bu problem ile karşılaşmayız? Dikkat edebileceğiniz 10 öneri;


Ä°lgili resim
  1. Ramazanda öğünlerinizi sahur, İftar ve ara Öğün şeklinde düzenlemeye özen gösterin. Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğünde almamış olursunuz.
  2. Sahura kalkmayı ihmal etmeyin, hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.
  3. Sahurda yemek olarak az yağlı çorbalar, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır sizin için.
  4.  Susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durmanız gün içinde aşırı susamanızı önleyecek ve baş ağrınızı önüne geçecektir.
  1. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yememeye özen gösterin. Yine gün içindeki su ihtiyacınızı artıracak olan baharatlar ve tuzlu besinler sizi oldukça halsiz bırakacaktır.
  1. İftarda orucunuzu bir çorba ile açmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercih olacaktır. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin.
  2. Tatlı seçiminizi şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
  3. Hareketsiz yaşam biçiniz özellikle Ramazan ayında, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.
  4. Kabızlık problemi olan kişiler sahur’da yemek yemeye başlamadan önce 1 tatlı kaşığı çörekotu yağı ile 1 bardak ılık su içebilir ve 2-3 yemek kaşığı yoğurt içine bir tutam dövülmüş keten tohumu eklerler ise hem kabızlığı önlemiş hem de yoğurt ile birlikte tokluk süresini uzatmış olacaklardır.
  5. Davetlerde fazla kaçırdığınızı düşündüğünüz günler’de sahur öğününüzde daha hafif bir beslenme programı tercih edebilirsiniz özellikle yoğurt/süt ve yulaf ezmesinden yararlanmanız hem tok tutacak hem de ekstra kalorinin önüne geçecektir.



Şimdiden hayırlı Razaman’lar diliyorum size.

Yorumlar